Hopp til hovedinnhold


Arendal på overdosetoppen: Denne nesesprayen kan bekjempe overdosetallene

Med stoffet Nalokson i nesesprayformat skal vanlige folk kunne redde liv.
– Min mening er at alle som går tur langs akerselva burde ha en sånn her, sier Martin Blindheim.
Han er prosjektleder i en nasjonal overdosestrategi fra Helsedirektoratet, skriver Arendals Tidende.
Over fem dødsfall
Arendal kommune er en av de ni kommunene i landet med høyest overdosetall. Sammen med Oslo, Bergen, Drammen, Fredrikstad, Asker, Porsgrunn, Stavanger og Trondheim hadde Arendal flere enn fem overdosedødsfall i 2011. Hvor mange som tar overdoser i Arendal årlig, eller hvor mange som misbruker dop i Arendal finnes ikke tall på, men deltakelsen i pilotprosjektet indikerer at Arendal er i det øvre sjiktet sammenlignet med byer i resten av landet.
Som en del av overdoseprosjektet i Arendal kommune er en egen prosjektleder for overdosestrategi ansatt. Berit Bulien Jørgensen har allerede igangsatt et eget overdoseteam som skal sørge for at mennesker som har tatt overdose og overlevd får god oppfølging og at en ny overdose forebygges.
3000 doser
Siden 2014 har nalokson i nesesprayformat vært testet ut som et middel mot overdose. Det er det samme stoffet som brukes av helsepersonell som for eksempel ambulansesjåfører som rykker ut til overdoser, men man trenger ingen faglig bakgrunn for å sette Nalokson som nesespray.
Les hele saken hos Arendals Tidende