Hopp til hovedinnhold


Ble ikke trodd av Ahus: Endte med utlagt tarm

Gjennom flere år ble ikke magesmertene til Charlotte tatt på alvor av Akershus universitetssykehus. Nå må hun leve med utlagt tarm resten av livet, og sykehuset ble dømt til å betale henne erstatning. Det skriver NRK Norge
– Man stoler på legene. Det er de som skal kunne dette, forteller Charlotte Elli til NRK.
– Det er krenkende og umenneskelig slik de har oppført seg mot meg.
Fra 2010 var hun ofte hos den lokale legevakten, og fra 2012 var hun innlagt flere ganger på Ahus i Akershus. Men sykehuset klarte ikke å oppdage at hun hadde en 18 centimeter lang prolaps i endetarmen. Hun fikk beskjed om at det «satt i hodet hennes».

– Jøss, er det dere igjen?

Men i fem år slet Charlotte med voldsomme smerte i rygg og mage, og hun kjente hele tiden at noe ikke var slik det skulle være, at det var noe i veien med magen hennes.
– Det forsøkte jeg også å fortelle dem på Ahus, men jeg ble aldri hørt. Da fikk jeg beskjed at det kanskje var psykisk og at jeg må roe meg ned, så kanskje magen min roer seg ned også.
Hun gikk til den samme kirurgen flere ganger, men sier hun ikke ble hørt selv om hun kom inn med store smerter.
– De siste tre-fire gangene da vi besøkte han, sa han bare «jøss, er det dere igjen?». Han ble fortvilet over at hun kom inn igjen med den samme smerten, forteller ektemannen Marius.

Gråt av glede over diagnose

Charlotte spurte etter hvert om hun kunne få dra til en annen kirurg, men ble sendt hjem. Først da 24-åringen selv bestilte time på privat sykehus i Oslo oppdaget de hva som feilet henne.
– Jeg gråt av glede. For jeg tenkte «endelig, nå blir jeg hørt», sier Charlotte.
– Når du ikke har en diagnose, er det lett for mennesker å tro at det ikke er noe som feiler deg. Jeg har opplevd det fra både familiemedlemmer og nære venner. Det var veldig sårt for meg. Jeg ble ikke trodd.

Dømt av NPE

Etter hvert gikk gleden over i sinne for Charlotte og hun klaget inn Ahus for Norsk pasientskadeerstatning. Sykehuset ble for to uker siden dømt til å betale Charlotte erstatning. Pål Wiik, medisinsk fagdirektør ved Ahus, sier de beklager feilbehandlingen.
«Vi tar NPEs vedtak om at utredning og behandling ved sykehuset i november 2014 ikke var i tråd med god medisinsk praksis til etterretning og beklager de konsekvenser dette har hatt for pasienten. Vedtaket og begrunnelsen for dette vil være viktig i vårt interne forbedringsarbeid ved sykehuset», skriver han i en e-post til NRK.
Les mer om saken hos NRK Norge