Hopp til hovedinnhold


Avslører høyt kranietrykk via øyet

En anatomisk oppdagelse kombinert med norsk ultralydteknologi, kan både redde liv og hindre hjerneskader, ifølge forskningsmagasinet Gemini.

Med dette verktøyet er det mulig å måle det intrakranielle trykket (ICP) ved å scanne pasientens øye med en ultralydprobe.
Svaret får man på stedet, noe som gjør det mulig å stille tidlig diagnose uten at pasienten trenger å være på operasjonsstuen. For eksempel i en ambulanse allerede på skadestedet.
Den teknologiske og kliniske nyvinningen førte nylig til publisering i det anerkjente tidsskriftet Neurosurgery. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813857)
Økt intrakranielt trykk kan medføre skade på både hjerne og ryggmarg. I dag avdekkes dette direkte med en sensor, som plasseres i pasientens hode gjennom et hull i kraniet. Prosedyren må utføres på operasjonsstua, og er både kostbar, krevende, og ikke minst belastende for pasienten.

Norske pasienter skal bidra til videreføring

Nå skal forskerne prøve ut metoden på en større pasientgruppe, for å verifisere nøyaktigheten på målingene.
– Vi planlegger å gjøre flere kliniske studier på Red Cross War Memorial Children’s Hospital og ved nevrokirurgisk avdeling på St. Olavs Hospital, sier Tormod Selbekk i SINTEF.
Nå jobbes det med å skaffe finansiering til utvikling og verifisering av konseptet slik at resultatet kan bli et instrument som er praktisk å bruke i klinikk.
Norske ultralyd-forskere har lenge samarbeidet med et av Afrikas største barnesykehus i Cape Town: Red Cross War Memorial Children’s Hospital. Målet med samarbeidet er å overføre og dele kunnskap om ultralyd som 3D-navigasjonssystem for kirurger.

Fra hjernevev til nervesystem

SINTEF-forskerne Reidar Brekken og Tormod Selbekk har jobbet mye med ultralyd-signalbehandling for å oppdage små deformasjoner i hjernevev. De erfaringene kom nå til nytte:
– Etter tre år med jobbing og finansiering med interne forskningsmidler har vi omskapt en ide til et faktisk diagnoseverktøy, sier seniorforsker og programvareutvikler Reidar Brekken og forklarer:
Verktøyet består av en egenutviklet algoritme som analyserer ultralydbilder av pasientenes synsnerveskjede, for å avsløre små avvik i bevegelsesmønsteret til nerven.
Les mer om saken hos Gemini