Hopp til hovedinnhold


De hvite hjelmene i Syria har verdens farligste jobb

De har reddet ut over 62 000 syrere fra bomberuinene. Nå er De hvite hjelmene nominert til Nobels fredspris, og støttes av Linn Ullmann, Karl Ove Knausgård og George Clooney, ifølge Dagbladet.
De er leger, bygningsarbeidere, lærere, ingeniører, bakere... De har en ting til felles: De har vært med og redde over 62 000 liv, og de har på seg en hvit hjelm når de gjør det. Nå er De hvite hjelmene i Syria nominert til Nobels fredspris. Nå debuterer de også på Netflix, i en såkalt kortdokumentar.
- Disse er veldig normale, ordinære mennesker som gjør en av de mest ekstraordinære jobbene på denne planeten, sier regissør Orlando von Einsiedel til NBC News.
- Vi er veldig glade for at folk nå kan få se filmen om oss. Tragedien som pågår i Syria må snart stoppe. Vi vil ha flyforbudsone over landet, og kvinner og barn må bli evakuert fra de mange farlige områdene, forteller Abdulrahman Alhassan i De hvite hjelmene til Dagbladet via telefon.

Spader og bare hender

Siden borgerkrigen startet i Syria, våren 2011, har over 300 000 personer mistet livet, og et ukjent, men million-høyt tall personer er skadd i de daglige bombeangrepene. Og over 62 000 av disse har blitt hentet ut fra ruinene i live av De hvite hjelmenes frivillige, som i dag teller rundt 3000 personer.
- Vi startet arbeidet i mars 2013. Målet var å redde liv, og i starten hadde vi bare våre hender og helt enkle redskaper som spader til hjelp, sier Alhassan.
Men etterhvert som gruppa ble kjent, fikk De hvite hjelmene donasjoner fra hele verden. Nå har de både ambulanser og mer profesjonelt redningsutstyr. I tillegg sendes de frivillige til Tyrkia for kurs i redningsarbeid og førstehjelp.
Les mer om saken hos Dagbladet