Hopp til hovedinnhold


– Klar beredskapssvikt

Noen har glemt at stengt sykehus krever økt beredskap i Alta, melder Altaposten.
Dersom det blant «fotfolket» i helsevesenet i Alta torsdag ikke hadde blitt slått alarm, hadde ingenting skjedd for å sikre akuttberedskapen etter at akuttmottaket ved Hammerfest sykehus ble midlertidig stengt.
Alarmen gikk da det var klart at den planlagte stengingen av Hammerfest sykehus ikke medførte oppbemanning av legevakt, tiltak for ekstra kapasitet på sykestue eller oppbemanning av den viktige flyambulansetjenesten og medfølgende akutteam.
– Dette er totalt ukjent for meg. Min umiddelbare reaksjon er at dette er en klar beredskapssvikt, uten at jeg skal plassere ansvaret verken hos Finnmarkssykehuset eller hos oss. Jeg skal umiddelbart ta tak og sørge for at vi går inn i helgen med en beredskap hvor våre 20.000 innbyggere skal være trygge på de får hjelp om noe skulle skje, sa leder av hovedutvalget for helse og sosial, Kristin Jensen, til Altaposten fredag morgen.

Tok tak

Telefoner både til rådmann Bjørn-Atle Hansen og kommunalleder Jon Helland ga samme tilbakemelding: De var ukjent med behovet for ekstra beredskapstiltak, og visste heller ikke noe om hvorvidt det var igangsatt tiltak for å kompensere for at lokalsykehuset i Vest-Finnmark er stengt fra torsdag kveld.
– Dette kom brått på, men vi skal sørge for en god beredskap om det ikke allerede er igangsatt oppgraderende tiltak, slo Helland fast.
Assisterende kommunelege Kenneth Johansen kunne imidlertid berolige Altaposten og andre med at en var i gang med å øke beredskapen for perioden sykehuset er stengt for mottak av akuttpasienter, noe som gir potensiell økt utfordring i Finnmarks største by. Det ble jobbet med styrket legevakt, samt frigjøre kapasitet på sykestua.

Får ekstra flyberedskap

Kommuneoverlege Johansen tok senere på fredagen kontakt og  kunne fortelle at en telefon til lederen for prehospitale tjenester ved Finnmarkssykehuset, Jørgen Nilsen, hadde gitt positive signaler om styrket ambulansetjeneste i stengningsperioden.
Les mer om saken hos Altaposten