Hopp til hovedinnhold


Nå sjekker de prisen på nødnettdekning

Foreløpig er nødetatene uten dekning på en av Norges mest populære fjellturer: Trolltunga, ifølge Bergens Tidende.

Mandag kveld meldte politiet om nok en redningsaksjon i området ved Trolltunga i Odda kommune.
- Et eldre utenlandsk ektepar trenger hjelp til å komme seg ned fra fjellet. Røde Kors er varslet og rykker ut, skrev politiet på Twitter.

Fikk haik

Hittil i år har Røde Kors hatt 50 oppdrag, 21 av dem ved Trolltunga. Siden 2013 har det vært 60 Røde Kors-aksjoner ved turistattraksjonen.
- Det var et ektepar i 50-årene fra Singapore som hadde tatt turen. De var ikke skodd for den og trengte hjelp for å komme ned, sier Stein Rune Halleraker, operasjonsleder ved Vest politidistrikt.
Dermed ble en politipatrulje og fem fra Røde Kors bundet opp mandag kveld og natt til tirsdag. Ekteparet fikk for øvrig haik med politibilen fra Skjeggedal og videre ned mot Tyssedal.

Må bruke VHF

I april i år ble det satt opp basestasjoner som sørget for mobildekning på stien til Trolltunga. Dermed kan alle turistene legge ut sine spektakulære feriebilder umiddelbart, og ringe etter hjelp hvis de får problemer på turen.
Men mens turistene kan boltre seg på Instagram og Facebook i 4G-hastighet, har nødetatene ikke dekning i det nye nødnettet. Dermed må de fortsatt kommunisere med gammeldagse VHF-radioer på oppdrag i området.
Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK), som er ansvarlig for nødnettet, er klar over at det ikke har vært dekning ved det populære turmålet. Nå jobber de med å finne ut hva det vil koste å få det på plass.
BT skrev mandag at alle aksjonene ved Trolltunga er i ferd med å slite kraftig på de frivillige Røde Kors-mannskapene.
Anders Nondal i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps mener private helikopterselskaper i mange tilfeller kunne erstattet Sea King-redningshelikopter og Luftambulanse.
Les mer om saken hos Bergens Tidende