Hopp til hovedinnhold


- Et av de mest avanserte redningshelikoptrene som er bygd

Det nye, norske redningshelikopteret med betegnelsen AW101 0264 (Nor02) er ferdiglakkert i 330-skvadronens farger og har vært i lufta for første gang over Yeovil i England, skriver Fosna-Folket.
Leder for NAWSARH , anskaffelsesprosjektet for de nye helikoptrene, Bjørn Ivar Aarseth opplyser at det er Justis-og Beredskapsdepartementet som har tatt den endelige beslutningen om fargevalg og merking, i samråd med Forsvaret når det eksempelvis gjelder militære krav til merking.

Masse nytt utstyr

- At det er et av de mest avanserte redningshelikoptrene som er bygd kan vi nok objektivt stå inne for. Maskinen har eksempelvis siste generasjon søkeradar med fastmonterte antenner og elektronisk scanning; tre antenner som hver dekker 120 grader, det vil si 360 grader til sammen, sier Aarseth.
Videre har helikopteret varslingssystemer ved operasjon i trange områder; omtrent som ryggesensor på bil, varsling av luftspenn for å unngå kollisjon med høyspentlinjer og lignende, samt mobilsøkesystem for søk etter personer der det ikke er mobildekning.

I operativ tjeneste i 2018

De første helikoptrene skal etter planen flys til Sola på vårparten neste år, der de skal brukes i opplæring i et års tid før de settes inn i operativ tjeneste. Fra 2018 skal de nye redningshelikoptrene innføres på Sola og deretter på 330-skvadronens øvrige fem baser i rekkefølgen Ørland, Banak, Bodø, Rygge og Florø.