Hopp til hovedinnhold


Stockholms akuttbil for psykisk syke får fortsette

Den psykiatriske akuttbilen som har blitt testet ut i Stockholm får nå grønt lys fram till 2018. – Man får rett behandling på rett sted – med en gang, sier Fredrik Bengtsson til Svensk Television.

Tidligere var det ambulanse eller politi som dro på oppdrag som gjaldt psykisk sykdom. Siden pilotprojektet med den psykiatriske akuttbilen – den såkalte PAM-bilen – ble startet i mars 2015, er det spesialutdannede psykiatrisykepleiere som tar disse oppdragene.

Andra ser til Stockholm

– Alle involverte; pasienter, politi, redningstjenesten og helsetjenesten er svært fornøyde med denne enheten. Det har betydd svært mye for alle involverte, sir Fredrik Bengtsson som er enhetssjef på det psykiatriske akuttmottaket og prosjektleder for PAM-prosjektet.
Også i Gøteborg har man startet et lignende prosjekt, og flere andre kommuner i Sverige titter nå på Stockholm. Blant annet foreslår Liberalerna i Ørebro att man skal innføre en PAM-bil, for å minske  antall selvmord.

”Rett behandling – med en gang”

Ettersom det er personell som er spesialutdannet i psykiatri som drar på akuttoppdragene, kan de gjøre en vurdering med en gang. Det kan ikke politi og ambulansepersonell.
– Ved 30 prosent av oppdragene kan vi gi rett behandling direkte i hjemmet, og trenger ikke ta med patienter til akuttmottaket. Det letter arbeidet for akuttmottaket som har mye å gjøre, sier Fredrik Bengtsson.

Lengre åpningstider?

Hver måned drar PAM-bilen på cirka 160 akuttoppdrag. Men i dag er PAM-bilen bare i bruk mellom klokken 15:00-01:00, så alle oppdrag som handler om akutt psykisk uhelse kan de ikke ta.
– Min personelige mening er at tidsrommet enheten opererer bør økes. Ser man på oppdragsstatistikken burde den rulle fra klokken elleve på formiddagen til to om natten, sier Bengtsson.
Les mer om saken hos SVT.se