Hopp til hovedinnhold


Ambulanseforening ønsker seg ny ambulanseutdanning

DANMARK: Det gir god mening å ferdigutdanne ambulansearbeidere slik at de kan dosere medisin og behandle pasienter i bårerommet fra begynnelsen av, mener Dansk Ambulanceråd ifølge Dansk Radio.
Det er nemlig problemer med den nåværende utdanningen, hvor ambulansepersonell først utdannes til assistenter. Deretter må de kjøre ambulanse i 10 måneder før de kan begynne behandlerutdanning, hvor de blant annet lærer om dosering av medisiner og behandling i bårerommet.
Regionsrådsleder for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V) har sendt et brev til Undervisningsministeriet og minister Ellen Trane Nørby (V).
Her oppfordrer regionsrådlederen til å slå utdanningene for ambulanseassistent og ambulansebehandler sammen til én. Det skal gjøre ambulansepersonell dyktigere på kortere tid og samtidig avhjelpe den stigende mangelen på ambulansearbeidere.
Utdanningsinstitusjonene bakker opp, og det samme gjør foreningen Dansk Ambulanceråd, som skal ivareta ambulanarbeidernes interesser.
- Jeg kan ikke se argumenter for å ikke slå de to forløpene sammen, sier leder Søren Steen.
I Danmark kan man ikke starte på ambulanseutdanning før man har fylt 21 år og tre måneder. Den høyeste utdanningen innenfor ambulansefaget er paramediciner. For å få den utdanningen må man ha kjørt i tre år som behandler og deretter gjennomføre et åtte ukers utdanningsforløp.
Les mer om saken hos DR.dk