Hopp til hovedinnhold


Halve Oslo kan ikke brannvesenets nødnummer

Når en brann eller ulykke oppstår, visste ikke halvparten av de 500 i en undersøkelse hvilket nummer de skal ringe, ifølge VG.
– 112? 113? Nei, 111? Jeg vet ikke.
Venninneparet Celina Sovang Christoffersen (15) og Nina Annette Nyhagen (16) svarer i kor, men ingen av dem er helt sikre på brannvesenets nødnummer, nemlig 110.
Det er de slett ikke alene om å være usikre på, viser en undersøkelse utført for Oslo brann- og redningsetat (OBRE) i mai. Undersøkelsen gjennomføres årlig, men det er første gang deltakerne får spørsmål om sin kjennskap til nødnummeret.
– Nødnummeret er viktig å kunne for å få varslet riktig etat, så at så få kan nødnummeret var litt overraskende, sier Knut Halvorsen, som er sjef for 110-sentralen i OBRE.

De eldste er verst

Av undersøkelsen, som er gjennomført på et utvalg på 500 kvinner og menn i Oslo, kommer det frem at yngre nordmenn har bedre kontroll enn sine foreldre og besteforeldre.
Aller dårligst stelt er det med de over 50 år, der bare 40 prosent av de spurte har svart riktig nødnummer. 25 prosent har gjettet på politiets 112, mens 13 prosent ville ha ringt ambulansetjenesten på 113.

– Det er alarmerende tall som vi ikke hadde sett for oss, og som vi håper å kunne få rettet opp i, sier Halvorsen.

Les mer om saken hos VG