Hopp til hovedinnhold


Slår alarm om Sivilforsvaret

Dårlig utstyr, umotivert mannskap og for lite penger, skriver Aftenposten.

Det er den knusende domen i en fersk rapport, som tar til orde for å heve dagslønnen fra dagens 167 kroner for å bedre mannskapenes motivasjon.

Sivilforsvaret skal beskytte befolkningen og bistå nødetatene ved store hendelser og kriser.
Behovet er ventet å øke de neste årene, i takt med mer ekstremvær som følge av klimaendringer, store migrasjonsstrømmer og faren for større terrorangrep eller pandemier.
Nå slaktes dagens sivilforsvarssituasjon i en fersk rapport som offentliggjøres i dag. Utredningen er utarbeidet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet, og slår blant annet fast:

  • Utstyret er preget av høy alder, stor slitasje og betydelige mangler.
  • Mannskapene øver for lite til å kunne vedlikeholde grunnleggende ferdigheter. Både ansatte og tjenestepliktige etterlyser en kompetanseheving.
  • En stor andel av mannskapene er ikke motiverte, og godtgjørelsen de får er ikke tilfredsstillende og oppleves som urettferdig.
  • Mulighetene for bruk av nødnettet må styrkes.
  • IKT-løsningene er svært mangelfulle og lite effektive.
  • Rekrutteringen er utfordrende og det er mangel på befal.

– Økonomisk belastning

Alle kvinner og menn mellom 18 og 55 år kan pålegges tjeneste i Sivilforsvaret, og på kort varsel tas ut av sin ordinære jobb for å rykke på alt fra leteaksjoner og flommer til store ulykker og radioaktive utslipp.
For dette får de 167 kroner og 30 øre dagen. Dette er for dårlig, konkluderer rapporten, og understreker at den obligatoriske tjenesten dermed blir «en betydelig økonomisk belastning for den enkelte».
– Nivået på godtgjørelser må heves, og ordningen må oppleves som mer rettferdig blant de tjenestepliktige, heter det.
Den lave godtgjørelsen, blant annet i kombinasjon med lite opplæring, bidrar til å svekke motivasjonen hos mange tjenestepliktige. I dag er grunnopplæringen bare 24 timer.
– Både grunnopplæringen og øvelsesmengden bør styrkes, slår rapporten fast.
Til tross for en omfattende omstilling i perioden 2007 til 2015, hvor fem leirer ble lagt ned, tre skoler slått sammen til én og antallet tjenestepliktige redusert fra 10.000 til 8000, har den økonomiske situasjonen blitt forverret.
Sivilforsvarsstudien i 2007 la til grunn et driftsbudsjett på 260 millioner omregnet til 2016-penger. Men i år er den bare på 225 millioner.

Les mer om saken hos Aftenposten