Hopp til hovedinnhold


Styremedlem oppgitt over bonusbruken i Helse Midt

Ansattrepresentant Ivar Østrem i Helse Midt-styret krever en skikkelig oppvask, ifølge Sunnmørsposten.
I prosjektorganisasjonen Ambulanse Midt­ fikk seks toppledere utbetalt bonuser på til sammen 2,1 millioner kroner for å stå løpet ut. I Rusbehandling Midt­ fikk elleve personer i ledelsen totalt 1,6 millioner. Og under bygging av St. Olavs satte Helsebygg av minst 44 millioner til bonusordninger.

Mangler oversikt

Gjennom innsynskrav og klager i over ett år har vi klart å spore utbetalingene av nærmere 19-20 mill. bonuskroner i Helsebygg.
For resten av pengene har ikke Helse Midt klart å legge fram oversikt. Det ble satt av 15 millioner til lønnsbonuser i første byggefase (2002-2006), 20 millioner til bonusordninger i andre delfase (2006-2010) og 9 millioner i siste fase (2010-2013).
Administrerende direktør Bjørn Remen fikk minst 950.000 kroner i bonus i tillegg til vanlig lønn. Utbyggingssjef Lars Abrahamsen fikk avtaler verdt 1,2 millioner i siste fase pluss en rekke ordninger til i fasen før. Direktør Johan Arnt Vatnan fikk 1,1 millioner i bonus fordi han leverte på økonomi, fremdrift, kvalitet og funksjonalitet, samarbeid og HMS.
Et notat hvor bonusordningene ble behandlet var merket «OBS: Fortrolig», og styredokumentene ble unntatt offentlighet da bonussakene ble behandlet i styret i Helsebygg.
Helse Midt åpnet for bonuser i prosjekter med kort levetid. I sluttfasene ville de sikre seg mot at ansatte gikk til nye jobber før de var ferdige. Samtidig hadde de lønn fra før, og de visste hva de gikk inn i da de tok jobbene.

– Ukultur

Ansattrepresentant Ivar Østrem sier Helse Midt i fjor opprettet et godtgjøringsutvalg for å komme seg ut av lønns- og bonuskulturen.
– Det var viktig for å få en forutsigbarhet og en åpenhet. Jeg mener faktisk at bonusbruken ikke kan beskrives annerledes enn en ukultur når ansatte nærmest sitter og vurderer sine egne stillinger, og gir lønnstillegg. Pengene er blant annet gitt til ansatte det ikke burde være noe problem å erstatte, hevder han.
Østrem håper det ikke er flere ukjente bonuser nå.
Les mer om saken hos Sunnmørsposten