Hopp til hovedinnhold


Nå kan brannvesenet jage voldsmenn med øks

Verktøy til å hjelpe kan bli våpen for å skade. Både brannfolk og ambulansepersonell kan måtte gripe inn overfor voldsmenn de møter på oppdrag, skriver NRK Rogaland.

– Utstyret har vi jo, men vi har ikke trening til å håndtere slike situasjoner, sier Kay Hov, hovedtillitsvalgt for de ansatte i Rogaland brann og redning IKS.
Hov og kollegene i brannvesenet, helsevesenet og politiet har øvd intenst den siste tida – både i Rogaland og andre steder i Norge.
Øving på PLIVO (prosedyre ved pågående, livstruende vold) skal være gjort innen 1. juni. Prosedyren innebærer at nødetatene skal jobbe bedre sammen, men også at også brannvesenet og ambulansetjenesten må vurdere å ordne opp før politiet kommer – med mindre skytevåpen er involvert.

Oksygen eller båre som slagvåpen

Brannmenn med øks som jager voldsmenn med kniv kan altså bli virkelighet i framtida. Fram til nå har de måttet bli stående – fordi regelverket hindrer dem i å gripe inn.
Men brann- og ambulansefolk har nå ikke bare anledning, men plikt til, å vurdere om de kan stoppe en pågående, voldelig situasjon – med de verktøy de måtte ha til rådighet.
Brekkjern, øks, bårer eller oksygenflasker kan redde liv – men også brukes til å uskadeliggjøre en person med skumle hensikter.

– Politiet går tre år på skole

Hovedtillitsvalgt Hov er bekymra.
– Det er en grunn til at politiet går tre år på skole og trener årlig, mange timer, på dette, sier han.
Om ikke han vil avskaffe prosedyren helt, er han i alle fall svært opptatt av at en må høste flest mulig erfaringer med den nye måten å jobbe på.
– I ettertid må vi evaluere: Er dette godt nok? Må vi ha mer trening, skal vi ha denne rollen, og hvordan skal vi utføre den? spør Hov.
Brannfolk NRK har snakka med, især på mindre steder, er bekymra for at øving på den nye prosedyren nedprioriteres blant mengden gjøremål. Rake peker på at tilstrekkelig øving er et ledelsesansvar, men mener ikke at det er umulig å oppnå hensikten med PLIVO.
Les mer om saken hos NRK