Hopp til hovedinnhold


Invitasjon til Redningskonferansen

Årets konferanse vil være en kombinasjon av interessante foredrag i plenum og delsesjoner innenfor kategoriene lederskap, kommunikasjon og teknologi, samt utvikling av redningstjenesten

2016bannerNyttRedningskonferansenLes mer om Redningsuke i uke 39 her

Meld deg på her
Oppdatert program (20.09.16 pdf)

Norge har en unik redningstjeneste. Konseptet med at alle samfunnets tilgjengelige ressurser, om det er offentlige, private eller frivillige, kan settes inn i en redningsaksjon – ledet av enten Hovedredningssentralene, eller en av de lokale redningssentralene – er et konsept som vi ikke finner i noen andre deler av verden.
Konseptet hviler blant annet på samvirkeprinsippet, det vil si en dugnadsånd, som står sterkt i landet og som har lange og stolte tradisjoner. Konseptet innebærer dermed bidrag fra en lang rekke ulike aktører, som hver på sin måte en med på å skape trygghet og lindring for mennesker som er i akutt nød eller fare.
Redningskonferansen har til hensikt å skape en arena for så mange som mulig av de som bidrar i den samvirkende redningstjenesten. Vi ønsker å rette fokus mot de som har «støvlene på», samtidig som vi ønsker å belyse hvordan hele systemet henger sammen, fra strategisk til taktisk nivå.
I år vil vi prøve å gjøre dette med utgangspunkt i en tenkt hendelse som vil utfordre hele systemet i norsk redningstjeneste – nemlig en skipsulykke i kystnært farvann. Med dette som bakteppe vil vi utfordre både strategisk nivå, inklusiv direktoratsnivået, operasjonelt nivå gjennom HRS og LRS, og ned til taktisk nivå på skadested.
En skipsulykke nær kysten vil generere mange krevende oppgaver for de som er involvert. Disse kan være:

  • strategisk ledelse
  • organisering av søk på sjøen
  • organisering av luftressurser
  • RITS
  • organisering av søk på land og lokal skadestedsledelse
  • mottak og pårørendehåndtering
  • mediehåndtering
  • samt en rekke andre oppgaver

Vellykket håndtering av en slik hendelse avhenger blant annet av lederskap, kommunikasjon og den menneskelige faktor.
Helikopterulykken ved Turøy illustrerer mange av disse utfordringene. Erfaringer fra den hendelsen vil derfor bli delt under konferansen slik at vi alle kan bli litt mer forberedt for den neste hendelsen – som sikkert blir annerledes og kanskje enda mer krevende.
Minst like viktig som de ulike foredragene er den kontakten som skapes i pausene, i lunsjen og under den uformelle sosiale sammenkomsten om kvelden.
Vi håper at du vil sette av onsdag 28. september for å fokusere på den samvirkende redningstjenesten og på denne måten knytte kontakt med dem du kanskje vil jobbe sammen med under neste hendelse.
Redningskonferansen vil foregå på Thon Congress Gardermoen (Thon Hotel Oslo Airport).