Hopp til hovedinnhold


Medisinske feil er tredje største dødsårsak i USA

Etter hjertesykdommer og kreft, er medisinske feil det flest amerikanere dør av, viser ny forskning, ifølge Dagens Medisin.
Artikkelen ble publisert i det britiske legetidsskriftet BMJ tidligere denne uken. Forfatterne har gjennomgått fire studier som analyserte medisinske dødsårsaker fra 2000 til 2008, samt data for sykehusinnleggelser fra 2013.
Av over 35 millioner sykehusinnleggelser, stammet 251.454 dødsfall fra en medisinsk feil. Dødsfall grunnet medisinske feil står dermed for nesten ti prosent av alle dødsfall i USA hvert år. Det plasserer medisinske feil på en tredjeplass i rangeringen av dødsårsaker.
– Får ikke nok oppmerksomhet
Aller fleste døde av hjerte- og karsykdom (611.105 mennesker), mens 584.881 døde av kreft.  Etter medisinske feil kommer kronisk luftveissykdom, som tok 149.205 liv.
Denne rangeringen tilsier at medisinske feil bør bli prioritert når det gjelder forskningsmidler og offentlige helseprioriteringer, påpeker forfatterne av studien.
«Men akkurat nå får kreft og hjertesykdom massevis av oppmerksomhet, men siden medisinske feil ikke vises på listen, får ikke problemet finansieringen og oppmerksomheten det fortjener», uttaler kirurg og professor Martin Makary og medforfatter Michael Danis i en pressemelding.
Fanges ikke opp i systemet
Problemet, ifølge forskerne, er at dødsfall grunnet medisinske feil ikke fanges godt nok opp i systemet som klassifiserer dødsårsaker. Forfatterne etterlyser bedre rapportering for å fange opp omfanget av problemet og lage strategier for å løse den.
Dette er ikke bare et problem for USA. Ifølge Verdens Helseorganisasjon bruker til sammen 117 land, inkludert Norge, såkalt ICD-koding (International Classification of Diseases) av dødelighetsstatistikk som den primære helsestatusindikator. Menneskelige svikt og systemfeil fanges ikke opp her.
«Det medisinske kodesystem, slik det brukes for tiden, er designet for å maksimere fakturering for medisinske tjenester, ikke for å samle nasjonal helsestatistikk», skriver forskerne.
Les mer om saken hos Dagens Medisin