Hopp til hovedinnhold


Risikoen for TIA og små hjerneslag er lavere enn antatt

Risikoen for å få et hjerneslag eller akutt koronarsykdom innen tre måneder etter et drypp (TIA) eller mindre infarkt i hjernen er betydelig lavere enn man tidligere har antatt, skriver NHI.

Det viser en ny studie publisert i New England Journal of Medicine. 
Hjerneslag er plutselig innsettende tap av kroppsfunksjoner på grunn av forstyrrelser i hjernens blodsirkulasjon. Hjerneblødning er årsak i 10-15 prosent av tilfellene, mens blodpropp i blodårer i hjernen (trombose) er årsaken i 80-85 prosent av tilfellene. Går symptomene tilbake i løpet av 24 timer, kaller vi det transitorisk iskemisk atakk, TIA - på norsk brukes ofte betegnelsen "drypp". De fleste TIA varer under en time. Typisk for hjerneslag er at symptomene kommer raskt.
Tidligere forskning har vist at risikoen for å få en ny hjertekarhendelse, et hjerneslag eller et hjerteinfarkt, innen tre måneder etter en episode med TIA eller mindre hjerneslag, er stor. Den økte risikoen for å få et nytt slag relativt raskt etter det første, er blitt anslått til å være 12 til 20 prosent.
Men nå viser den nye studien at denne risikoen er langt lavere enn antatt.
De fant ut at etter tre måneder var risikoen for et nytt slag på 3,7 prosent. Etter sju måneder hadde risikoen økt til 5,1 prosent.
Risikoen for gjentatte slag etter 2 dager, 7 dager, 30 dager, 90 dager og 1 år var langt lavere enn forventet om man så til tidligere studier.
Forskerne skriver i konklusjonen at siden pasientene i dag får en umiddelbar oppstart av medisinsk behandling og andre sekundærforebyggende tiltak som behandling med statiner og blodtrykkssenkende legemidler, kan dette være med på å forklare at de nye tallene for risiko ikke samsvarer med de tallene som man har sett til tidligere.
Du kan lese hele studien her 
Les mer om saken hos NHI